web analytics

 

En son Rize’de bazı “çok akıllı muhafazakarlar”  üzerinde Mühr-ü Süleyman motifi bulunan Osmanlı mezar taşlarını, bunlar İsrail bayraklarıdır deyip kırmışlardı. Muhtemelen de mezarda yatanı Yahudi sanmışlardı. Gözlerini kırpmadan tarihi bir  katliam yapmışlardı.

Oysa altı köşeli bu yıldızın Osmanlı dünyasında özel bir yeri vardır. Mesela Barbaros Hayreddin Paşa, denizde seferdeyken rüzgara hükmedebilmek için sancağına Mühr-ü Süleyman motifi nakşettirmişti. Çünkü bu mühürün tılsımlı, kötülüklerden koruyan ilahi bir gücünün olduğuna inanılıyordu. Padişahlarda özellikle savaşa giderken üzerine bu motiflerin  işlendiği “tılsımlı gömlekleri” giyiyordu.

İnanışa  göre en eski mühür Hz. Süleyman’a aittir ve üstüste yerleştirilmiş biri ters biri düz  iki eşkenar üçgenin birleşiminden oluşan altı köşeli bir yıldız biçimindedir. Ve Hz. Süleyman bu mührü yüzük biçiminde parmağında taşır.

Yahudi inancında  altıgen yıldızın her bir köşesinde İbrahim, İshak, Yakub, Musa, Harun ve Davud peygamberlerin adı yazılıdır. İslam inancında ise Hz. Süleyman ve mucizeleri Kur’an da sabit olduğundan  simgenin önemi farklı. Herşeyden önce bir peygamberi temsil ediyor.

Yine inanışa göre bu mühür şer güçlerden koruyan bir tılsım olma özelliği taşır. Yahudilerde tarih boyunca büyücülük işlerinin yoğun olarak görülmesinin nedenlerinden biride bu zaten.

İslam inancında da aynı şey söz konusu. Mühür manevi bir zırh niteliği taşıyor. Bir nev’i kötülüklerden koruyan ilahi bir işaret. Onun içinde  Osmanlı birçok yere kazımış bu simgeyi. Kâh sancaklara, kâh padişah kaftanlarına, kâh mezartaşlarına, kâh türbelere, kâh cami duvarlarına, kâh kitabe altlarına.

Üsküdar merkezde, Hakimiyet-i Milliye Caddesi’nin üzerinde bulunan Gülnuş Valide Sultan Camii’nin (Yeni Valide Camii olarakta bilinir) ana giriş kapısının kitabesinin altında bir Mühr-ü Süleyman motifinin olduğunu biliyordum. Motifi çekmek için camiye girdiğimde 3 tane olduğunun şaşkınlıkla farkına vardım. Bahsettiğim gibi, motiflerin ilki ve en alımlısı kitabenin altında bulunanı. Diğer iki tanesi ise caminin ibadet mekanına girişinin üzerindeki mermere kazınmış. Zamanla kenarlarından otlar fışkırmış.

.          ..                 .  

Bu yaziya 7 yorum yapilmis.

  • Saygıyla düzeltmek isterim.Bu kasr sirkecidedir.

    • Bu yazıda kasır falan yok. Karıştırdınız herhalde.

  • Merhaba. Biz de bugün tesadüfen Fatih Camiine gittik. Avludaki sütunlardan camii girişindekinin mermer başlığında, yukarıda sözünü ettiğiniz sembolü farkettik. Başka semboller de vardı. Bunlarla ilgili bilgiye nerden ulaşabilirim, bir fikriniz var mı?

  • Bu motifin demirden yapılmış benzeri 80 yılları sonunda Fatih Camiinin girişinde tavana asılı olarak vardı. Her eşkenar ücgenin köşesinden aydınlatma için kandil asılıydı. (6 Adet) Tüm camiinin elektrik tesisatı yenileme ihalesini Vakıflardan alınca bu aydınlatma düzeneğinin yenilenmesini istediler. Aynı motifin yenisini yaparak yerine asarken, eskisinin farkında olmayan cami cemaatı bu yeni motifii “Yahudi Sembolu” diyerek büyük tepki gösterdi işçileri dövmeye kalkıştı. Şikayet üzerine Fatih Kaymakamı beni makamına cağırdı. “Ben eski motifi biliyorum Bu peygamber gülüdür ama sen genede bu yeni motifi değiştir ve camaatı kışkırtma” dedi. Bende motiften ücgenlerin alt kenarlarını kesip sadece 6 köşe kalan bir şekli yerine astım cemaat rahat etti.

    • Çınar bey. size bu konuyla ilgili bir meil göndermiştim. Okudunuz mu bilmiyorum.

  • Eminönü’ndeki Sepetçiler kasrının duvarlarında ve pencerelerinde de bulunmaktadır

    • Haklısınız. Kasrın altında bulunan demir kapılarda bolca var. Belki de Mühr-ü Süleyman’ın en yoğun kullanıldığı yer orası. Selamlar.

Yorum yapmak istermisiniz?

RSS yapılandırılmış değil.

———————————————————–

————————————————————

———————————————————-

———————————————————-

———————————————————

———————————————————

———————————————————

——————————————————–

————————————————————

——————————————————–

———————————————————

———————————————————–

——————————————————-

———————————————————–

E-mail adresinizi yazın

yeni yazılar posta adresinize gönderilsin
(E-posta adresinize gönderilen linki tıklamayı unutmayın)

——————————————————–

————————————————————

YAZI ETİKETLERİ

———————————————————-

———————————————————–

Yazıların ve fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

————————————————————–

Bu sitede emeğe saygı esastır