web analytics

Bu sitede Şubat ayından itibaren  Troçki’nin İstanbul’daki mirasına sahip çıkan ve onun mirasını gündeme taşımayı amaçlayan “ Troçki’nin Büyükada’da 4 Yıl Yaşadığı Ev Müze Yapılsın mı? ” adı altında bir anket yayınlanıyor. Ankete katılım belirli sayılara ulaşınca da sonuçlar bilgilendirme amaçlı paylaşılıyor.

Ankete katılım 100 olduğundaki ilk sonuçlar bu linkte, 300 olduğunda da bu linkte  yayımlanmıştı. Aradan geçen 2 hafta içinde ankete katılım 1200 sınırına yaklaştı.
Anket, an itibariyle 1191 katılımcı sayısına ulaştı. Eğer yanılmıyorsam bu anket çalışması İstanbul’daki Troçki mirası üzerine yapılmış en geniş çalışma.

Sonuçlara gelince, Troçki’nin Büyükada’da 4 Yıl Kaldığı Ev Müze Yapılsın mı? sorusuna yanıt veren 1190 katılımcıdan; 76 katılımcı “Hayır, gerek yok” demiş,
1091  katılımcı ise “Evet, müze yapılsın” demiş,20 katılımcı ise hiçbir görüş bildirmeyip boş oy kullanmış.
4 katılımcı ise görüş bildirmiş. Biri “Müzeler soğuk, bırakın öyle kalsın”  derken diğeri ” Önce bizim faydalı işler yapmış insanlarımızı düşünelim ” demiş. Bir katılımcı  “Bir plaka konsun yeter” derken diğer katılımcı ” Korunsun ama müze falan yapılmasın. Troçki o kadar  önemli bir şahsiyet mi ki” diye görüş bildirmiş.

Sonuçları yüzdeye vurursak; Troçki’nin Büyükada’da 4 Yıl Kaldığı Ev Müze Yapılsın mı? sorusuna, katılımcıların % 6.7 ‘si  hayır, % 91.6’sı  evet demiş. %1.7’u ise ankete katılım duyarlılığı gösterip hiçbir görüş bildirmeyenlerden.

Anket sonuçlarının diğer güncellemesi  katılım sayısı 4.000’e ulaşınca olacaktır.
Anketin dakikasına hatta saniyesine kadar detaylı sonuçlarını merak ediyorsanız, PDF formatında ulaşmak için bağlantıya tıklayın: TROÇKİ ANKETİ – ( Detaylı Sonuçlar)

Bu yaziya 3 yorum yapilmis.

  • Ankete katılan yada katılmayan bu tür girişimlerde “hayır gerek yok” diyen kişilere sesleniyorum. Bu mentalite maalesef ilerleyememenin, tıkalı ve geri kalmanın mentalitesidir. Tarihe mal olmuş her hangi bir kişi, mekan, yer, alan vs. gibi unsurlar ileri medeniyetler tarafından baş tacı edilmiş, onun kim olduğunun, yada mekan veya yer ise geçmişte ne için kullanıldığının (onu korumak ve gelecek nesillere aktarmak için) tek başına belirleyici bir önemi olmamıştır.

    Tarihe damgasını vurmuş kişi, mekan vs. ileri medeniyetler tarafından önemle korunmuş, bundan hem içinde bulunduğu ülke yarar görmüş, hem de arkadan gelen kuşaklar için tarih bir gerçeklik olarak onlara sunulmuştur.
    Troçki’yi seversiniz yada sevmezsiniz.. İdeolojisini beğenir yada beğenmezsiniz.. Ancak o siz onu beğenseniz de beğenmeseniz de yüzyıllar boyu Troçki olarak anılmaya, adını unutturmayacak kadar kalın harflerle yazdırdığı tarihte yerini almaya devam edecektir..

    İsviçre’de bundan 150 yıl önce yaşamış felsefecilerden biri ziyaret ettiği bir kantonda 1 geceliğine kaldığı otel bugün o zamanki haliyle korunarak müze olmuştur. Bir çok milletten ilgili bir çok insanın o kantona gelmesi için yeterli bir neden olarak görülmektedir. Buna benzer örnekler o kadar çok sayıda ve çeşitliliktedir ki, o ülkeyi sırf bu nedenle ziyaret edenlerin ülke ekonomisine katkısı çok büyük bir payı oluşturmaktadır.

    Geldiğini sandığı kökenlerini dar ve cahil politikacıların ve onların hakimiyetinde tuttukları medyanın gösterdiği ve işaret ettiği kadar ve biçimde olduğunu zanneden, gören yada öyle görmek isteyen insanlar bu kısır döngünün bir parçası olmaya da mahkumdurlar. Evrensel bütüne bakabilmeyi bilmek kişiyi de, toplumu da güçlendirir ve zenginleştirir.. Geçmişten ve gelecekten kopuk yaşayan insanların bugünü de olmaz.. Bugün yaşayacakları herşeyin yüzeysel ve derinlikten uzak, bilinçten yoksun, renksiz ve çorak olması kaçınılmazdır.

  • Tabii ki yapılmalı!

    Lev Davidoviç Bronstein [Troçki] bu gün dahi yaşamımızı muhtelif yönleri ile etkieyen ve çağımızın ötesini görebilmiş bir lider, teorisyen ve devrimcidir.

    yaşadığı evi şu ana kadar anılacak, gezilecek ve ilham alınacak bir mekana çevirmemek bir kayıptır.

    Bu kayıp bir an önce giderilmelidir.

Yorum yapmak istermisiniz?

RSS yapılandırılmış değil.

———————————————————–

————————————————————

———————————————————-

———————————————————-

———————————————————

———————————————————

———————————————————

——————————————————–

————————————————————

——————————————————–

———————————————————

———————————————————–

——————————————————-

———————————————————–

E-mail adresinizi yazın

yeni yazılar posta adresinize gönderilsin
(E-posta adresinize gönderilen linki tıklamayı unutmayın)

——————————————————–

————————————————————

YAZI ETİKETLERİ

———————————————————-

———————————————————–

Yazıların ve fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

————————————————————–

Bu sitede emeğe saygı esastır