web analytics

büyük saray mozaikleri gezisi

Çini nasıl Selçuklu’da Osmanlı’da dile geldiyse, mozaik de Bizans’ta dile geldi. Bülbül gibi şakıdı deyim yerindeyse.

Kah Anadolu da kah Avrupa’da Bizans harikalar yarattı mozaikten. Ama en yetkinini İstanbul’da yaptı. Devleti yönettiği Büyük Saray oradaydı çünkü ve imparatorlarının taç giydiği Ayasofya.

Büyük Saray’ın avlu tabanlarına damgasına vuran doğa içerikli mozaiklerden, Ayasofya’nın duvarlarına damgasını vuran dini imgelerle dolu mozaiklere geçiş bir dünyadan diğerine geçmek gibidir. Söylemeye ne hacet, Bizans mozaik dilinde şaşırtan süprizlere gebedir.

8. sınıflarla Bizans mozaiklerini keşfediyoruz

Dün, 8. sınıf öğrencilerimizle Bizans’ın insanı şaşırtan, işte bu mozaik dünyasını keşfettik.

Görsel Sanatlar Öğretmenimiz Fatma Sima Kılıç ile düzenlediğimiz bu gezimizde amaç, öğrencilere Bizans’ın bu sır ve heyecan dolu mozaik mirasını keşfettirmek ve Büyük Saray Mozaik Müzesi’nde bulunan mozaiklerden beğendikleri bir ya da birkaç tanesini yaptırmaktı. Böylece gezimiz görsel sanatlar dersinin gücü ile birleşecek, sınıfa, okul sıralarına taşınacaktı. Yaklaşık 2 hafta süresince geziye katılan öğrencilerin gündemini oluşturacaktı. Bir daha da ömür boyu o mozaikleri unutmayacaklardı.

“Öğretmenim bu mozaik çok farklı”

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’ndeki doğa, hayvan, av, çocuk içerikli mozaikleri inceledikten sonra  Ayasofya’ya geldik. Açıkçası Ayasofay’daki mozaikleri görünce öğrencilerimin verreceği tepkileri merak ediyordum. Güzel Kapı’dan girdikten sonra görünen Sunu Mozayiği’ni işaret ettiğimde dedi bir öğrencim “Öğretmenim bu mozaik çok farklı” diye. İşlem tamamdı. Amaç ilk etapta iki müzede bulunan mozaikler arasındaki derin farkı ortaya koymaktı. Çünkü doğa içerikli mozaiklerin yerini dini içerikli, imparator-imparatoriçe vurgulu mozaikler alıyordu.

Sonrasında Ayasofya’nın tarihini anlatarak devam etti gezimiz. Mozaiklerin hikayelerini, neyi temsil ettiklerini, yapıldıkları malzemeleri tek tek öğrendik.

Sonra ver elini Gülhane Parkı. Park, dinlenme ve park içinde bulunan Alay Köşkü, Gotlar Sütunu gibi anıtları keşfetme zamanı oldu.

Öğrencilerin yaptığı mozaikleri yaklaşık 2 hafta sonra yayınlayacağım. Bakalım hangi mozaikleri beğenmişler, nasıl bir eser ortaya çıkarmışlar.

sunu mozayiği

Yorum yapmak istermisiniz?

RSS yapılandırılmış değil.

———————————————————–

————————————————————

———————————————————-

———————————————————-

———————————————————

———————————————————

———————————————————

——————————————————–

————————————————————

——————————————————–

———————————————————

———————————————————–

——————————————————-

———————————————————–

E-mail adresinizi yazın

yeni yazılar posta adresinize gönderilsin
(E-posta adresinize gönderilen linki tıklamayı unutmayın)

——————————————————–

————————————————————

YAZI ETİKETLERİ

———————————————————-

———————————————————–

Yazıların ve fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

————————————————————–

Bu sitede emeğe saygı esastır