Şimdilerde çocukların eğitimlerine destek olan minik bir çocuk kütüphanesi. Yapıldığında da çocukların eğitimi için yapılmış. İlk okumayı, elifbayı öğrenmeleri için.
Yaptıran Kanuni ve Hürrem’in kızı Mihrimah Sultan. Yapan da Mimar Sinan. 1548 de Mihrimah Külliyesi’nin bir parçası olarak, ilk büyük eserlerinden biri olan Mihrimah Cami’nin hemen ardına yapmış.
Üsküdar’dan Sultantepe’ye çıkan yokuşun dibinde, tüm ustalığını konuşturmuş Sinan.
Öncelikle, dik yokuşun mimaride ki olumsuz etkisini azaltmak için, alta yüksek tavanlı bir dükkan yapmış. Böylece üst katta iki geniş salonu yanyana inşa edebilecek geniş bir düzlük sağlamış. Bu düzlüğe de iki salonlu bir mektep yapmış.
Salonlardan birini yazlık diğerini de kışlık olarak tasarlamış.
Yazlık olan bölüm mektebin hemen girişinde. Aydınlık, havadar. Ve kocaman camları var.
Kışlık bölüm ise ana sokağa bakıyor. Demir parmaklı camları oldukça küçük. Salonu kare planlı. Ve karenin dört bir köşesinde dört minik kubbesi var. Dört minik kubbeyi de çevreleyen sekiz yüzlü bir kasnak. Sekiz yüzlü kasnağın üzerine de bindirilmiş bir sağır kubbe.
Söylemeye ne hacet. Kışlık bölüm, yazlık bölüme nazaran kat kat daha gösterişli. Çünkü mektebin mahalleden görüneni.
ADRES: Mihrimah Sultan Sıbyan Mektebi Mihrimah Camii’nin arka kapısında, Selmanağa Çeşmesi Sokak’la Kurşunlu Medrese Sokağı’nın birleştiği köşede bulunmaktadır.
Sıbyan Mektebi Ve Çocuk Kütüphaneleri – İlham Atlası says:
[…] https://www.journalagent.com/tasarimkuram/pdfs/DTJ_15_27_100_124.pdfhttp://www.biristanbulhayali.com/uskudar%e2%80%b2da-bir-cocuk-kutuphanesi-ve-sinan […]