Dile kolay tam yedi dil biliyor, Tanzimat sonrası edebiyatımızın ilk kadın şairi olmak gibi ciddi bir ünvana sahip ve çok da güzel. Yukarıdaki konak işte bu entellektüel kadının hayatının bir kesitine tanıklık etmiş .
Kimi zaman şiirlerini burada kaleme almış Şair Nigar Hanım, kimi zamansa bahtsız evliliği için burada ağlamış.
Şair Nigar Hanım için hayat epey erken başlamış.
1872’nin bir Aralık günü, Mehmet İhsan Bey Çengelköy vapur iskelesinde Nigar Hanımı görmüş. Güzelliği karşısında büyülenen Mehmet İhsan Bey, Nigar’ı ailesinden istemiş. Ama aile bu teklifi reddetmiş. Bir kaç yıl sonra Mehmet İhsan Bey, arzusuna kavuşmuş.
Mehmet İhsan Beyin babası Hacı Salih Efendi de Divanyolu’na yukarıdaki konağı yaptırınca, burnu çiçeğinde evli çift Unkapanı’ndaki evlerinden buraya taşınmışlar.
Buraya kadar her şey güzel gitmekteymiş, Nigar Hanım için. Evlilik güzelmiş, hayat güzelmiş. Ta ki Mehmet İhsan Bey’in içindeki o çapkın, müsrif adam hortlayana dek.
Sık sık metresleriyle düşüp kalkmaya başlamış Mehmet İhsan Bey. Nigar Hanımı ihmal etmiş. Nigar Hanım da bir süre sonra bu konaktan çekip gitmiş. Hem de bir şaire yakışır bir şekilde.
Görmek isteyene: Konak, Sultanahmet Meydanı’nın tam karşısında olup tramvay durağının orda bulunmaktadır.Ve şu an Sağlık Müzesi olarak kullanılmaktadır