istanbul dersleri

Bu gezi programı Mart ayı itibariyle 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerimle İstanbul’un tarihi ve kültürel kimliğini tanıma odaklı, belli yöntemi ve çerçevesi olan, uygulamalı bir eğitim kültür programıdır. Amaç İstanbul’un tarihi ve kültürel kimliğinin gezerek, yaşayarak, eğlenerek, etkinlik yaparak katılımcı öğrencilerimizce tanınmasını sağlamak ve tutulan kayıtlar, veriler aracılığıyla da İstanbul üzerine alternatif bir uygulamalı eğitim modeli ortaya koymak ve sonuçları hem gerekli kurumlarla paylaşmak hem de internet dünyasında paylaşarak öğretmenlerimizin bilgisine sunmaktır.

Program esas olarak “3 geziyle 3 tepeyi, İstanbul’u keşif  “Müzecilik tarihimiz ve İstanbul Arkeoloji Müzesi” ve “Yazarlar şöleni ve İstanbul” adı altında düzenlenmiş üç ayrı programdan oluşuyor.

PROGRAM 1: 3 geziyle 3 tepeyi, İstanbul’u keşif

3 geziyle 3 tepeyi, tarihi yarımadayı keşif adlı bu program toplam mevcudu 24 olan 5A sınıfıyla yapılacaktır.

Söz konusu çalışma Tarihi Yarımada’nın 1. 2. ve 3. tepelerini kapsayacak ve 3 ayrı gezi programından oluşacaktır.

Birinci gezi programı Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Gülhane Parkı olacaktır. Park içinde bulunan tarihi yapılar Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi, İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi programa dahildir.

İkinci gezi programı Sultanahmet Meydanı (meydandaki tarihi yapılar dahil), Sultan Ahmet Camii ve Külliyesi’ne bağlı yapılar,  eğer restorasyonu o zamana kadar tamamlanırsa Türk-İslam Eserleri Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Haseki Hürrem Sultan Hamamı ve Cedit Mehmet Efendi Medresesi’nden oluşacaktır

Üçüncü gezi programı  Sultanahmet’ten Divan Yolu Caddesi boyunca Beyazıt Meydanı’na bir yürüyüş güzergahı boyunca ulaşılacaktır. En uzun rota bu üçüncü program olup, görülecek onlarca yapı arasında Milyon Taşı, Cevri Kalfa Sıbyan Mektebi, Firuz Ağa Camii, 2. Mahmut Türbesi, Çemberlitaş Sütunu, Çemberlitaş Hamamı, Atik Ali Paşa Cami ve medresesi, Kapalıçarşı, Beyazıt Meydanı ve Beyazıt Külliyesi, İstanbul Üniversitesi anıtsal kapısı ve Beyazıt Kulesi gibi yapılar bulunacaktır.

Her bir gezi arasında üç hafta olacak, Mart sonunda başlayan geziler Mayıs ortalarında sonlanacaktır.Ve bu gezilerin her biri hazırlıkgezi ve değerlendirme sürecini kapsayan 3 ayrı aşamadan oluşacaktır.

Hazırlık aşamasında sonraki gün yapacağımız gezide tek tek  gezeceğimiz noktaların, göreceğimiz tarihi yapıların fotoğraflarından, kısa bilgilerinden oluşan ve tarafımca hazırlacak olan kartlar sınıfta öğrencilere tek tek dağıtılacak, 2 ders saati boyunca öğrenciler bu kartları tek tek inceleyecekler ve sınıflandırmalarını yapacaklardır. Böylece bir sonraki gün gerçekleşecek olan geziye öğrenciler bir ön hazırlık yapmış olacaklar, görecekleri tarihi yapılara bir aşinalık sağlayacaklardır. (Bu kart çalışmanın etkisini ve öğrencilerde yaratacağı sonuçları merak ettiğimden Ocak ayının son haftası 5A sınıfıyla İstanbul’a dair pilot bir kart çalışması yaptım. Sonuç ultra müspetti. Çalışma esnasında tuttuğum kayıtları da aynı zamanda kendi websitemde yayınladım. İlgili yazıma şu linkten ulaşabilirsiniz: http://www.biristanbulhayali.com/ogrencilerimle-istanbulu-kesif-dersi )

Gezi aşamasında ise bir önceki derste kartlarda inceledikleri tarihi yapılar bir rota dahilinde gezilecek, tarihi yapıları tek tek inceleyeceklerdir. Ve gezi fotoğraflar ve kamera çekimiyle kayıt altına alınacaktır.

Değerlendirme aşaması ise geziden sonraki ilk ders saatini kapsayacaktır. Bu ders saatinin ilk 15 dakikasında gezimiz sözlü olarak değerlendirecektir. Son 25 dakika ise gezi ile hazırladığım 30 soruluk test yapılacaktır. Sınav soruları ve sonuçları yine kendi websitem aracılığıyla  duyurulacaktır.

Böylece her bir gezi için hazırlık aşaması için 2, değerlendirme aşaması için 1 ders saati ve gezi için 1 tam gün ayrılacaktır. Sonuç olarak her bir gezi 3 ders saati ve 1 tam günü kapsayacaktır.

Bu 3 geziden sonra ise Haziran ayının ilk haftasında Mine Soysal’ın “İstanbul Masalı” adlı eseri her bir öğrenciye tek tek temin edilerek derste hep beraber okunacak ve gezdiğimiz mekanların tarihsel izleri ve anılarımız kitabın sayfaları arasında sürülecektir.

 

PROGRAM 2: Müzecilik tarihimiz ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Bu gezi programı 5B ve 5C sınıflarıyla ayrı günlerde yapılacak olup , hazırlıkgezi ve değerlendirme sürecini kapsayan 3 ayrı aşamadan oluşan bu programda Göresel Sanatlar öğretmenimiz Fatma Sima Kılıç’la ortak çalışılacaktır.

Hazırlık aşamasında sonraki gün yapacağımız gezide tek tek  gezeceğimiz noktaların, göreceğimiz tarihi yapıların fotoğraflarından, kısa bilgilerinden oluşan ve tarafımca hazırlacak olan 25 kart sınıfta öğrencilere tek tek dağıtılacak, 2 ders saati boyunca öğrenciler bu kartları tek tek inceleyecekler ve sınıflandırmalarını yapacaklardır. Böylece bir sonraki gün gerçekleşecek olan geziye öğrenciler bir ön hazırlık yapmış olacaklar, görecekleri tarihi yapılara ve müze tarihimize dair bir aşinalık sağlayacaklardır.

Gezi aşamasında ise bir önceki derste kartlarda inceledikleri tarihi yapılar bir rota dahilinde gezilecek, tarihi yapıları tek tek inceleyeceklerdir. Rotamızda ilk müzemiz Aya İrini, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi, Çinili Köşk Müzesi bulunacaktır. Bu müzelerde bir tanıtım gezisi yapıldıktan sonra öğrencilerimiz yanlarında getirdikleri oyun hamurlarıyla müzede bulunan beğendikleri heykelleri yapacaklardır. Ayrıca müzedeki eserlerle ilgili karakalem çalışması da yapacağız. Bu etkinliği görsel sanatlar öğretmenimiz koordine edecektir.

Müze sonrasında Gülhane Parkı’na gidilecek öğrencilerimiz hem biraz eğlenecek hem de parkı keşfedecekler. Parktaki papağanları, gri balıkçıl kuşlarını ve Gotlar Sütunu’nun karakalem çalışmalarını yapacaklar.Bu gezi diğerlerinde olduğu gibi fotoğraflar ve kamera çekimiyle kayıt altına alınacaktır.

Değerlendirme aşaması ise geziden sonraki ilk ders saatini kapsayacaktır. Bu ders saatinin ilk 15 dakikasında gezimiz sözlü olarak değerlendirecektir. Son 25 dakika ise gezi ile hazırladığım 30 soruluk test yapılacaktır. Sınav soruları ve sonuçları yine kendi websitem aracılığıyla  duyurulacaktır.

Böylece gezi için hazırlık aşaması için 2, değerlendirme aşaması için 1 ders saati ve gezi için 1 tam gün ayrılacaktır. Sonuç olarak gezi, 3 ders saati ve 1 tam günü kapsayacaktır.

 

PROGRAM 3: Yazarlar şöleni ve İstanbul

Yazarlar şöleni ve İstanbul çalışması bir kültür şöleni olarak düzenlenecek olup 5, 6, 7 ve 8. sınıflardan seçilmiş  30 kişilik gruplar oluşturularak yapılacaktır ve toplamda 120 öğrenciyi kapsayacaktır.

Bu çalışmanın merkezinde İstanbul’la bütünleşmiş olan yazarlar olacak ve bir program dahilinde seçilen yazarların yapıtları okunacak, yapıtlarını kaleme aldıkları müze-evleri ziyaret edilecektir. Müze-ev ziyareti bir gezi rotası ile bütünleştirileceğinden aynı zamanda İstanbul’a dair tarihi ve kültürel bir rotanın tanıtımı yapılacak, farkındalık yaratılacaktır.

Söz konusu çalışma için okulumuzun 3 Türkçe öğretmeni ile irtibata geçilmiş, toplantılar yapılmış ortak bir şekilde hareket etme kararı alınmıştır. Her sınıf ve yazardan bir öğretmen sorumlu olacaktır.Program diğer programda olduğu gibi yine her biri hazırlık, gezi ve değerlendirme sürecini kapsayan 3 ayrı aşamadan oluşacaktır.

Çalışma gruplarının hedef yazarları ve sorumlu öğretmenleri belirlenmiştir:

Tevfik Fikret gezi ve çalışma grubu:  5. sınıf çalışma grubu için hedef yazar olarak Tevfik Fikret seçilmiştir. Sorumlu öğretmeni ise benim.. Bu çalışmada geziden 1 ay önce öğrencilere Tevfik Fikret’in Türkçe öğretmenlerimizle ortak bir şekilde belirlediğimiz, çocukların yaş seviyelerine uygun kitapları temin edilecek/ aldırılacak ve ilgili öğretmen tarafından kitapların okunma düzeyi takip edilecektir. Geziden bir önceki hafta ” Tevfik Fikret Haftası” olarak ilan edilecek ve Türkçe dersinde Tevfik Fikret’in şiirleri okunacak ( ki Tevfik Fikret’in çocuklar için kaleme aldığı Şermin adlı şiir kitabı bu çalışma için çok uygundur), hayatı konuşulacak ve öğrencilerin Tevfik Fikret’in hayatı ve yapıtları hakkında gerekli bilgileri almaları sağlanacaktır. Sosyal Bilgiler dersinde ise bir kültür rotası dairesinde ulaşacağımız Aşiyan Müzesi’ne giderken göreceğimiz tarihi yapıların tarafımca oluşturulmuş fotoğraflı kartları program 1 de olduğu gibi dağıtılacaktır.

Tevfik Fikret’i tanıtmaya dair eğitim çalışmasının ardından Tevfik Fikretin Aşiyan’da bulunan Müze-evi ziyaret edilecek, müzede şiirleri okunacak deyim yerindeyse Tevfik Fikret’in kültür dünyası öğrencilere yaşatılacaktır. Aşiyan Müzesi’ni ziyaretten sonra Rumelihisarı Müzesi’ne yürünecek ve müze gezilecektir.

Gezi sonrasındaki ilk Sosyal Bilgiler ve Türkçe dersinde değerlendirme çalışması yapılacak ve Türkçe öğretmenleriyle hazırladığımız Tevfik Fikret’e ve gezide gördüğümüz tarihsel yapılara dair 20 sorudan oluşan değerlendirme testi yapılacak ve sonuçlar etüt edilecektir. Tüm bu süreç internet ortamında hem websitem www.biristanbulhayali.com hem de Facebook sayfam facebook/biristanbulhayali aracılığıyla internet dünyasında paylaşılacak ve geniş bir kesimin projeyi takip etmesi sağlanacaktır.

 Piyer Loti gezi ve çalışma grubu: 6. sınıf çalışma grubu için hedef yazar olarak “Türk dostu” olarak adlandırılan ve İstanbul’a olan sevgisiyle bilinen ünlü Fransız yazar Piyer Loti seçilmiştir.Sorumlu öğretmeni ise Türkçe öğretmenimiz Tuğçe Avcı’dır. Bu çalışmada geziden 1 ay önce öğrencilerimize Piyer Loti’nin İstanbul’la ilgili yazdığı metinler derlenecek, öğrencilerimize sunulacak ve ilgili öğretmen tarafından metinlerin okunma düzeyi takip edilecektir. Geziden bir önceki hafta ” Piyer Loti Haftası” olarak ilan edilecek ve Türkçe dersinde Piyer Loti’nin metinleri okunacak, hayatı konuşulacak ve öğrencilerin Piyer Loti’nin hayatı ve yapıtları hakkında gerekli bilgileri almaları sağlanacaktır.

Piyer Loti’yi tanıtmaya dair eğitim çalışmasının ardından Eyüp’te bulunan Piyer Loti tepesine çıkılacaktır. Piyer Loti Tepesi’ne ulaşım bir rota dahilinde olacaktır.Üsküdar’da Haliç vapuruna binilecek vapur üzerinde öğrencilere İstanbul’un sülietini belirleyen anıtsal binaların (Kız Kulesi, Selimiye Kışlası, Domabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı, Boğaziçi’nin tarihi, Tarihi yarımada, Topkapı Sarayı, Galata Kulesi vs gibi) tarihi hakkında kısa bilgiler verilecektir. Vapur Galata Köprüsü’nü geçip Haliç’e ulaştığındaysa Haliç boyunca sıralanmış anıtsal binalar hakkında bilgiler verilecek ve Eyüp’e ulaşılacaktır. Eyüp’te ise yol üzerindeki tarihi yapılar görülecek, haklarında kısa bilgiler verilecek ve oyuncakçılığıyla ünlü Eyüp’ün ” Eyüp oyuncakları atölyesi ve müzesi” ziyaret edilecek sonrasında mezarlık içindeki patikayı takip ederek Piyer Loti Tepesi’ne ulaşılacaktır. Burada Piyer Loti kahvesi gezilecek, Piyer Loti ile ilgili konuşulacak ve Haliç manzarası izlenecek ve görülen anıtsal yapılar hakkında bilgiler verilecektir.

Gezi sonrasındaki ilk Sosyal Bilgiler ve Türkçe dersinde değerlendirme çalışması yapılacak ve Türkçe öğretmenlerimizle hazırlayacağımız Piyer Loti’ye ve gezide gördüğümüz tarihsel yapılara dair 20 sorudan oluşan değerlendirme testi yapılacak ve sonuçlar etüt edilecektir. Tüm bu süreç internet ortamında hem websitem www.biristanbulhayali.com hem de Facebook sayfam facebook/biristanbulhayali aracılığıyla internet dünyasına paylaşılacak ve geniş bir kesimin projeyi takip etmesi sağlanacaktır.

Reşat Nuri Güntekin gezi ve çalışma grubu: 7. sınıf çalışma grubu için hedef yazar olarak Reşat Nuri Güntekin seçilmiştir. Sorumlu öğretmeni ise Türkçe öğretmenimiz Gökhan Öztorun’dur. Bu çalışmada geziden 1 ay önce öğrencilerimize Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu adlı kitabı temin edilecek ya da aldırılacak ve ilgili öğretmen tarafından kitapların okunma düzeyi takip edilecektir. Geziden bir önceki hafta ” Reşat Nuri Güntekin Haftası” olarak ilan edilecek ve Türkçe dersinde Reşat Nuri Güntekin’in hikayeleri okunacak, hayatı konuşulacak ve öğrencilerin Reşat Nuri Güntekin’in hayatı ve yapıtları hakkında gerekli bilgileri almaları sağlanacaktır.

Reşat Nuri Güntekin’i tanıtmaya dair eğitim çalışmasının ardından Büyükada’da bulunan evi ziyaret edilecektir. Evde hikayeleri okunacak deyim yerindeyse Sait Faik Abasıyanık’ın kültür dünyası öğrencilere yaşatılacaktır. Yalnız Reşat Nuri Güntekin’in evine gidiş bir rota dahilinde olacaktır. Okulumuzun bulunduğu Üsküdar’dan Kadıköy’e ulaşılacak Kadıköy’ün tarihi ve sahilden gözüken anıtsal yapıların ( tarihi yarımada, Haydarpaşa Garı gibi ) tanıtımı yapılacak ve Adalar vapuruna binilecektir. Vapur üzerinde Moda’dan, Kalamış’tan, Fenerbahçe’den, Boğaziçi’nin tarihinden, kayıp ada Vordonisi’den bahsedilecek adalara yaklaşıldığında da Prens Adaları’nın tarihi ile ilgili bilgiler verilecektir. Büyükada’ya ulaşınca da ada da görülmesi gereken tarihi yapılar görülecek ve bir yürüyüş rotası dahilinde Reşat Nuri Güntekin’in evine ulaşılacaktır.

Gezi sonrasındaki ilk Sosyal Bilgiler ve Türkçe dersinde değerlendirme çalışması yapılacak ve Türkçe öğretmenleriyle hazırlayacağımız Reşat Nuri Güntekin’e ve gezide gördüğümüz tarihsel yapılara dair 20 sorudan oluşan değerlendirme testi yapılacak ve sonuçlar etüt edilecektir. Tüm bu süreç internet ortamında hem websitem www.biristanbulhayali.com hem de Facebook sayfam facebook/biristanbulhayali aracılığıyla internet dünyasında paylaşılacak ve geniş bir kesimin projeyi takip etmesi sağlanacaktır.

Sait Faik Abasıyanık gezi ve çalışma grubu: 8. sınıf çalışma grubu için hedef yazar olarak Sait Faik Abasıyanık seçilmiştir. Sorumlu öğretmeni Türkçe öğretmenimiz Aysel Arabacıoğlu’dur. Bu çalışmada geziden 1 ay önce öğrencilere Sait Faik Abasıyanık’ın Türkçe öğretmenlerimizle ortak bir şekilde belirlediğimiz, çocukların yaş seviyelerine uygun kitapları temin edilecek/ aldırılacak ve ilgili öğretmen tarafından kitapların okunma düzeyi takip edilecektir. Geziden bir önceki hafta ” Sait Faik Abasıyanık Haftası” olarak ilan edilecek ve Türkçe dersinde Sait Faik’in hikayeleri okunacak, hayatı konuşulacak ve öğrencilerin Sait Faik Abasıyanık’ın hayatı ve yapıtları hakkında gerekli bilgileri almaları sağlanacaktır. Bu kapsamda “Sait Faik’in İstanbul’u ” kitabın metinlerinden yararlanılacaktır.

Sait Faik Abasıyanık’ı tanıtmaya dair eğitim çalışmasının ardından Sait Faik’in Burgazada’da bulunan Müze-evi ziyaret edilecek, müzede hikayeleri okunacak deyim yerindeyse Sait Faik Abasıyanık’ın kültür dünyası öğrencilere yaşatılacaktır. Yalnız Sait Faik Abasıyanık Müzesi’ne gidiş bir rota dahilinde olacaktır. Okulumuzun bulunduğu Üsküdar’dan Kadıköy’e ulaşılacak Kadıköy’ün tarihi ve sahilden gözüken anıtsal yapıların ( tarihi yarımada, Haydarpaşa Garı gibi ) tanıtımı yapılacak ve Adalar vapuruna binilecektir. Vapur üzerinde Moda’dan, Kalamış’tan, Fenerbahçe’den, Boğaziçi’nin tarihinden, kayıp ada Vordonisi’den bahsedilecek adalara yaklaşıldığında da Prens Adaları’nın tarihi ile ilgili bilgiler verilecektir. Burgazada’ya ulaşınca da Burgazada da görülmesi gerek tarihi yapılar görülecek ve bir yürüyüş rotası dahilinde Sait Faik Abasıyanık Müzesi’ne ulaşılacaktır.

Gezi sonrasındaki ilk Sosyal Bilgiler ve Türkçe dersinde değerlendirme çalışması yapılacak ve Türkçe öğretmenleriyle hazırladığımız Sait Faik’e ve gezide gördüğümüz tarihsel yapılara dair 20 sorudan oluşan değerlendirme testi yapılacak ve sonuçlar etüt edilecektir. Tüm bu süreç internet ortamında hem websitem www.biristanbulhayali.com hem de Facebook sayfam facebook/biristanbulhayali aracılığıyla internet dünyasında paylaşılacak ve geniş bir kesimin projeyi takip etmesi sağlanacaktır.

Yorum yapmak istermisiniz?

RSS yapılandırılmış değil.

———————————————————–

————————————————————

———————————————————-

———————————————————-

———————————————————

———————————————————

———————————————————

——————————————————–

————————————————————

——————————————————–

———————————————————

———————————————————–

——————————————————-

———————————————————–

E-mail adresinizi yazın

yeni yazılar posta adresinize gönderilsin
(E-posta adresinize gönderilen linki tıklamayı unutmayın)

——————————————————–

————————————————————

YAZI ETİKETLERİ

———————————————————-

———————————————————–

Yazıların ve fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

————————————————————–

Bu sitede emeğe saygı esastır