Bu türbede yatan,makamından alelacale kaçan biri, hemde ayakkabılarını bile giymeden. Yalın ayak İstanbul sokaklarını arşınladığından zannetmeyin ufak tefek biri.
Devrin sadrazamı yani siyaseten en güçlü olan adamı. Mahmud Nedim Paşa ya da nam-ı diğer “Nedimof”
Biri 1871-72 ve diğeri 1875-76 da olmak üzere iki kez sadrazam olmuş. Sadrazamlığı sırasında da dış politikada Rus yanlısı olmuş. Bu yüzden de “Nedimof” demişler Mahmud Nedim Paşa’ya.
1876’da devletin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıya, Hersek ve Bulgaristan’da çıkan isyanlar eklenir. Bu sırada Mahmud Nedim Paşanın zengin olduğuna dair çıkan söylentilerse işin tuzu biberi olur. Rus yanlısı Mahmud Nedim Paşa’yı sadrazamlık makamında istemezler. Çünkü Balkanlar’daki isyanlarda Rusya’nın parmağı vardır.
Bunun üzerine öğrenciler ayaklanır. Bu ayaklanma öğrencilerin ilk organize ayaklanması olarak tarihe geçecektir. Ve tarih, 10 mayıs 1876’yı göstermektedir.
Ayaklanma kısa zamanda büyür. Bab-ı Ali çevresinde toplanan öğrenciler kısa zamanda geniş bir kalabalığa ulaşırlar. Mahmud Nedim Paşa öğrencilerin kendisini parçalayacağından korkar ve makamından kaçar. Telaştan ayakkabılarını bile giyemez.
Türbenin kapısı kilitlidir.
Mahmud Nedim Paşa Türbesi, Cağaloğlu’nda Babıali caddesi üzerinde bulunmaktadır.(Valiliğin biraz yukarısında) Türbe görüldüğü gibi kare planlıdır ve üç yüzü mermerden yapılmıştır.