Şıklık ve zerafetin  göğe doğru 6 kat  uzandığı bir apartman Mısır Apartmanı.

Adı doğuyla ilgili ama görüntüsünün doğuyla hiç ilgisi yok. Çünkü, Art Nouveau denilen sanat anlayışıyla yapılmış. Yani buram buram batı. Oysa içinde yaşananlar  hep doğu. Anlayacağınız içi ayrı dışı ayrı bir apartman Mısır Apartmanı.

Hikayesine gelince. Mısır Prensi  Abbas Halim Paşa dönemin ünlü Ermeni mimarı Hovsep Aznavuryan‘dan kışlık bir konak yapmasını ister. Yer olarak da İstanbul’un gözde mekanı Pera’yı gösterir. Aznavuryan’da Abbas Halim Paşa’nın şaşalı zenginliğini görkemli bir şekilde yansıtan 6 katlı bir apartman yapar, 1910’da.

Abbas Halim Paşa, binayı özel bir konak olarak yaptırır ama paşa 1934’te ölünce, varisleri konağı  katların kiralandığı bir apartmana dönüştürür. Bundan sonra da apartmana dönemin ünlü kişileri yerleşmeye başlar.

Bir katına ünlü şair, yazar Mithat Cemal Kuntay yerleşir. Ve hayata gözlerini burada yumar.

Bir katına da, yeni kurulan cumhuriyetle arası pek iyi olmadığından 1926’da Mısır’a giden ve burada 10 yıl kalan Mehmet Akif Ersoy yerleşir. Ömrünün son 6 ayını burada geçirir milli şair. Hayata da  apartmanın 2. katında gözlerini yumar.

Ve bu apartmanın bir katına da Reuven Shiloah yerleşir. Shiloah, İsrail dışişlerinde görevli bir memurdur. Dolaysıyla bu apartmanın bir dairesinde bolca  doğu, siyaset ve İsrail konuşulur Bu konuşmalardan haliyle de istihbarattan  doğu’nun kalbine bir hançer gibi saplanan MOSSAD doğar.

Not: Mısır Apartmanı Galatasaray Meydanı’ndan Tünel’e doğru giderken sol kolda numara 163’tedir. Şu an apartman bir “sanat üssü” gibidir, neredeyse her katında bir sanat galerisi var.

Bu yaziya 5 yorum yapilmis.

  • Art Nouveau ile klasizm karıştırılabilir mi, tam olarak Art Nouveau yu anlamamış çokları nedendir acaba?! Beyoğlu’ndaki tüm örneklerini mimarlar koyabilir mi acaba? Çok bilgisiz iç mimar, sanatçı var çünkü..

  • Son derce güzel hazırlanmış.Keyifle okudum.Verilen bilgiler ışığında İstiklal caddesinde bir kez daha yürüyeceğim.

  • !972-78 yılları arasında binanın son üç katındaki okulda okuma şansını yakaladım.O zamanki Adı Galatasaray İktisat ve İşletmecilik Yüksek okulu idi.
    Nedense Mısır Apt.dan bahseden çeşitli kaynaklar binadaki okulun varlığından hiç bahsetmiyorlar.Oysaki okulumuz Hocaları ve eğitim kalitesi ile önemli idi.

  • […] Galatasaray Meydanı aynı zaman da İstiklal Caddesi’nin tam ortasıdır.Gezinizin yarısını bitirdiniz yani.Kaldı diğer yarısı.Dinlenmek için biraz bekleyin.Biraz ilerde Markiz Pastanesi var orda dinlenir birşeyler içersiniz.Biraz yürüyünce oldukça şık ve heybetli bir apartmanla karşılaşacaksınız. Apartmanı Mısırlılar yaptırdığı için apartmanın adı Mısır Apartmanı.İçi ayrı dışı ayrı bir apartmandır.Dışı batıdır, içi doğudur Mısır Apartmanı’nın. Nasıl mı?Şöyle:http://www.biristanbulhayali.com/ici-ayri-disi-ayri-bir-apartman-misir-apartmani […]

  • Ellerinize saglik, zevkle okudum. Misir Apartimani’ninin benim icin yeri ayridir. Seyrek de olsa Turkiye’ye her geldigimde bir ziyaret ederim.

    Eskiden (yaklasik 30 yil once) universiteden (SBF) arkadaslarim, dostlarimla gelirdik, Cok guzel zamanlar gecirdik orada…

    Ellerinize, akliniza saglik. Butun web sitesini ilgiyle ve begenerek izliyorum. Eski sevgilimden haber alir gibi 🙂

    Sevgilerimle
    Suheyla

Yorum yapmak istermisiniz?

RSS yapılandırılmış değil.

———————————————————–

————————————————————

———————————————————-

———————————————————-

———————————————————

———————————————————

———————————————————

——————————————————–

————————————————————

——————————————————–

———————————————————

———————————————————–

——————————————————-

———————————————————–

E-mail adresinizi yazın

yeni yazılar posta adresinize gönderilsin
(E-posta adresinize gönderilen linki tıklamayı unutmayın)

——————————————————–

————————————————————

YAZI ETİKETLERİ

———————————————————-

———————————————————–

Yazıların ve fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

————————————————————–

Bu sitede emeğe saygı esastır