Hal Binasından Tiyatro Sahnesine

Kadıköy’ün merkezinde bulunan, buluşma noktası olmakla ünlü Haldun Taner Sahnesi, 1925-1927 yılları arasında Fransa’dan borç alınarak yapılır. Anlaşılan yetmez yeni kurulan Cumhuriyet’in parası.

Yapıldığında da tiyatro sahnesi olarak değil, meyve ve sebzelerin depolanıp satıldığı hal binası olarak yapılır. Yapılan bu hal binası İstanbul’un ilk modern hal binasıdır aynı zamanda.

Ama yapıldıktan sonra ki 10 yıl boyunca pazarcılar  hal binasına kiracı olmak istemeyince, bina boş kalır.

1937 de Kadıköy Belediyesi İmar bürosu müdür yardımcısı Sabri Oran,”Boş olduğu, bir işe yaramadığı ve Kadıköy’ün kimliğine uymadığı” gerekçesiyle hal binasının yıkılmasını teklif eder.

10 yıl önce Fransa ‘dan borç alınarak yapılan, Kadıköy Meydanı’nı simgeleyen üç neoklasik yapıdan biri olan bina, 10 yılda Türk usulü bir kafayla yıkımın eşiğine kadar gelir yani. Neyse ki belediye bu yönde karar almaz.

Bir ara bazı odaları itfaiye bazı odalarıysa  hurda araç deposu olarak kullanılır. Sırf koca bina boş kalmasın da bir işe yarasın diye.

1940’lı yıllarda yapılma amacına uygun olarak, hal binası olarak kullanılmaya başlanır. 70’li yılların ortasına kadar da hal binası olarak kullanılır.

1984 yılında ise kültür merkezine dönüştürülmek için sıkı bir restorasyondan geçer. 1986’da İstanbul Üniversitesine tahsis edilir. Üniversite de devlet konservatuvarı olarak kullanmaya başlar. Böylece meyve ve sebzelerin depolandığı odalardan müzik sesleri yankılanmaya başlar. 1989’da da alt katı İstanbul Şehir Tiyatroları’na bağlı Haldun Taner Sahnesi olarak kullanılır.

Bu kadar merkezi olduğu içinde buluşma yeri olur zamanla. Buluşma yeri olunca da o civarı çiçekçiler mesken tutar.Ve Haldun Taner Sahnesi, sanat düşkünlerinin, buluşmak için bekleşen dostların, sevgililerin çiçek çiçek diye bağıran çingenelerin, ve çiçeklerin mekanı olur.

Haldun Taner Sahnesi, Kadıköy’de İskele Meydanı’n da bulunmaktadır.

Bu yaziya 2 yorum yapilmis.

  • Kadıköy ün ve İstanbul un simgesi olmuş ve Kadıköy meydanına yakışan bu 90 yıllık yapıtın orada kalmasını istiyoruz ve Haldun Taner olarak hemde…..

  • Düzeltme :
    Binanın denize bakan tarafı 1984 yılının ikinci sömestrinden itibaren İstanbul Belediye Konservatuarı olarak eğitime hizmet vermeye başlamıştır. İstanbul Belediye Konservatuarı 1986 yılında İstanbul Üniversitesine bağlanmış ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı ismi ile eğitime devam etmiştir. Binanın caddeye bakan tarafının zemin katı ise Haldun Taner sahnesi adıyla hizmet verene dek boş durmuştur.

Yorum yapmak istermisiniz?

RSS yapılandırılmış değil.

———————————————————–

————————————————————

———————————————————-

———————————————————-

———————————————————

———————————————————

———————————————————

——————————————————–

————————————————————

——————————————————–

———————————————————

———————————————————–

——————————————————-

———————————————————–

E-mail adresinizi yazın

yeni yazılar posta adresinize gönderilsin
(E-posta adresinize gönderilen linki tıklamayı unutmayın)

——————————————————–

————————————————————

YAZI ETİKETLERİ

———————————————————-

———————————————————–

Yazıların ve fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

————————————————————–

Bu sitede emeğe saygı esastır