Arzın merkezine seyahat

Roma için iyi olan dünya içinde iyidir?” diyebilecek kadar  güç manyağı bir devlettir Roma. Kendini dünyanın merkezine oturtması da bu yüzdendir. Roma, gücü diliyle yakaladığı kadar yapılarıylada anıtsallaştırır. Güç , görkem ve anıtsallık  kudretli ve haşmetli Roma’nın taptığı üç sihirli kavramdır.

Sultanahmet’te bulunan aşağıdaki taşın kenarındaki yazıya bakıp, taşı Roma’nın diktiğini sanmayın. Roma böyle taş dikmez. Çünkü Roma?nın ne adına ne de namına yakışır, bu çapsız taş. Roma  Milion’u yaptığında aslında minik bir saray yapmıştı.

Dört sütunluydu bu minik saray. Ve bu dört sütun bir kubbeyle birbirine bağlanıyordu. Dört tarafa bakan dört kapısı vardı. Kapılarının çevresinde de heykeller.

Bu minik saray İstanbul’un başkent  Roma’ya uzanan yolunun başlangıç noktası olarak yapılmıştı. Uzaklık ölçüsü olarak ta mil kullanıldığından yapı Milion adını almıştı.

Roma, büyük kentlerin Roma’ya  uzanan yollarının başına, bu tip anıtsal yapılar diktirirdi. Roma’ya göre her yol Roma’ya çıkardı çünkü. O  yolda bu anıtsal yapının olduğu yerden başlardı. Ve Roma’nın başkenti İstanbul olunca bir  mil yapısı  olmaktan çıktı Milion. Dünyanın merkezini temsil eder oldu.

Çünkü bu güç manyağı devlete göre, “Arzın  merkezi Roma’nın merkeziydi”

                               

Milion Taşının Roma’da ki hali.                                                                    Günümüzdeki hali.

Görmek isteyene: Milion Taşı Sultanahmet’te Divanyolu Caddesinin başlangıcında bulunmaktadır.

Bu yaziya 2 yorum yapilmis.

  • Bir dğer yorumumda Milyon taşı yanndaki Su terazisi için Mimar Sinan’in mühendislik harikalarından olan su terazileri İstanbul’un bir çok yerinde var ancak Milyon taşının yanındakinde bir açıklayıcı yazı bile yok.Rehber’ler Mlyon taşını anlatırken bu Mühendislik abidesinide anlatsalar olmazmı.

  • Million taşı dört sutun üzerine dikilmiştir sütünların üzeride çatısı vardır.Eğer resmi görmek isterseniz Byzantium 1200 sitesine bakabilirsiniz..Bildiğinizi gibi bu taş Doğu Roma İmparatorluğunun sıfır noktrası kabul edilerek,tüm diğer şehirlerin uzaklığı bu taştan hesaplanıyordu.

Yorum yapmak istermisiniz?

RSS yapılandırılmış değil.

———————————————————–

————————————————————

———————————————————-

———————————————————-

———————————————————

———————————————————

———————————————————

——————————————————–

————————————————————

——————————————————–

———————————————————

———————————————————–

——————————————————-

———————————————————–

E-mail adresinizi yazın

yeni yazılar posta adresinize gönderilsin
(E-posta adresinize gönderilen linki tıklamayı unutmayın)

——————————————————–

————————————————————

YAZI ETİKETLERİ

———————————————————-

———————————————————–

Yazıların ve fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

————————————————————–

Bu sitede emeğe saygı esastır