Bir kaç yıla yayılan oldukça uzun vadeli olarak 5A sınıfıyla yapmaya planladığım gezi programının ilk etabını geçen hafta Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesi’ni gezerek gerçekleştirdiğimizi şu linkte yazmıştım. Bugünde geziyi ölçen bir test sınavı yaptım.
7’den 70’e herkes için geçerli bir test
10 sorudan oluşan testin amacı hem gezinin öğrencilerde bıraktığı bilgileri ölçmek hem de sorular aracılığıyla geziye yeniden dönmekti. Böylece gezi, yapıldıktan sonra 1 hafta sonra yeniden öğrenciler nedzinde yeniden gündeme gelmiş, bilgilerin kalıcılığı bir kat daha perçinlenmiş olacaktı. Aynı zamanda öğrencilerce, gezinin öneminin ve ciddiyetinin kavramış olmasını sağlamak diğer gezilere dikkatlerini daha fala yoğunlaştırmaktı. Nitekim tenefüste düşük not alan öğrencilerden biri yanıma geldi. “Öğretmenim” dedi “diğer geziyi daha dikkatli dinleyeceğim.”
10 soruluk testin 7’si fotoğraf içeriyor. Bu kadar yoğun fotoğraf kullanmamın nedeni, doğru yanıtı bilgilerden yakalayamayan öğrencinin doğruyu hem görsel alandan yakalamasını sağlamak hem de ilgili eserin fotoğrafının öğrencinin zihnine bir kez daha nakşedilmesini sağlamaktı.
Aşağıdaki sorular yorum soruları değildir. Buna özellikle dikkat ettim. Çünkü bu testteki amaç gezide görülen tarihi yapıların öğrencilerin zihninde ne kadar kaldığını ölçmek. Yorum sorularını bir kaç gezi sonrası sonrası soracağım. O aşamada öğrenciler farklı tarihi yapılar arasında bilgileri derleme, toparlama, birbirleriyle olan ilişkilerini keşfetme aşamasına gelmiş olacaklar.
Sorular 7’den 70’e herkese hitap ediyor. Sizde testi çözebilir, kendinizi değerlendirebilirsiniz. Bu soruların bazı öğrenciler tarafından çözülmesi 10 dakikayı bile bulmadı. 100 alan da var 40 alanda. Sınav not ortalaması 70’tir. İlk gezi için fena sayılmaz. Diğer gezilerde ortalamanın yükseleceğini umut ediyorum.
Sınavın cevap anahtarı 10. sorunun altında yer alıyor.
Başarılar
Topkapı Sarayı ve Ayasofya Gezisi sınavı
1-Topkapı Sarayı’nın 3. Avlusunda bulunan yukarıdaki kütüphanenin adı nedir?
A)3. Ahmet Kütüphanesi B) Köprülü Kütüphanesi
C) Millet Kütüphanesi D) Ragıp Paşa Kütüphanesi
2) Köşkler Bahçesi’nde bulunan, harika bir İstanbul manzarasına sahip olan ve Topkapı Sarayı’nın en küçük köşkü olan yukarıdaki köşkün adı nedir
A) Bağdat Köşkü B) Revan KöşküC) Alay Köşkü D) İftariye Köşkü
3) “Osmanlı devletinin en üst görevlileri olan, veziriazam, vezirler, nişancı, kazasker, defterdar gibi divan üyeleri toplantılarını bu odada yaparlar devleti yönetecek olan kararları burada alırlardı.
Osmanlı Devleti’nde divanı günümüzdeki bakanlar kurulu olarak düşünebiliriz. Dolayısıyla bu oda Osmanlı Devleti’nde bakanlar kurulunun toplandığı yerdir.”
Yukarıda paragrafta aşağıdaki odalardan hangisinden bahsedilmektedir?
A)Has Oda B)Kubbealtı C) Arz Odası D) Sünnet Odası
4) Tarihçi İlber Ortaylı “Topkapı Sarayı’nda Hayat” isimli kitabında Topkapı Sarayı’nın avlularından birinden bahsederken şöyle der:
“Sarayda işleri olanlar, ziyaret edeceği yakınları bulunanlar, buraya (bu avluya) bir iki soruşturma ve ısmarlamayla gayet rahat girerler, içeride çalışan yakınlarıyla görüşürler veya sarayın ilgili bürolarıyla olan işlerini görmek için toplaşırlardı.”
Bu paragrafa göre İlber Ortaylı aşağıdaki avlulardan hangisinden bahsetmiştir?
A)1.avlu B)2.avlu C)3.avlu D)4.avlu
5) “Dünyanın gelmiş geçmiş en önemli mimari şaheserlerinden biri olarak kabul edilir.Günümüzden yaklaşık 1500 yıl önce Bizans İmparatoru Justinyentarafından kilise olarak yaptırılmıştır.
Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethedince bu kiliseyi camiye çevirmiştir. Günümüzde müze olarak ziyarete açıktır.”
Yukarıdaki paragrafta aşağıdaki müzelerden hangisinden bahsedilmektedir?
A)Aya İrini Müzesi B)Ayasofya Müzesi
C)Arkeoloji Müzesi D) Kariye Müzesi
6)Topkapı Sarayı’nın girişinde bulunan, Osmanlı Devleri’nin en güzel çeşmelerinden biri belki de birincisi olan yukarıdaki çeşmenin adı nedir?
A)Tophane Çeşmesi B) Alman Çeşmesi
C) 3. Ahmet Çeşmesi D) Beşir Ağa Çeşmesi
7) Yukarıdaki Selam Kapısı adını taşıyan iki kuleli kapı Topkapı Sarayı’nın sembolü olmuştur.
Topkapı Sarayı’nın avlularını birbirine bağlayan 3 kapı vardır. Bu kapı diğer iki kapının ortasında yer aldığı için bu kapıya aynı zamanda ……………………………..’da denir.
Yukarıdaki noktalı bölüme aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A)İmparatorluk Kapısı B)Saadet Kapısı
C)Babı Hümayun Kapısı D)Orta Kapı
8) Topkapı Sarayı’nın 3. avlusunda bulunan bu odada padişah tahtında oturur, sadrazam gibi devlet büyükleri padişahın yanına gelir, toplantılarında aldıkları kararları padişaha sunardı yani arz ederdi. Aynı zamanda padişah yabancı devletlerin elçilerini yine bu odada kabul ederdi.
Yukarıda fotoğrafı olan ve hakkında bilgi sunulan oda aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
A)Arz Odası B) Taht Odası)Hazine Odası D)Kubbealtı
9)Yukarıda fotoğrafı verilen ve Topkapı Sarayı’nın 2. avlusunda bulunan yapının adı nedir?
A)Has Ahırlar B)Enderun Odaları
C)Saray mutfakları D)Darphane
10) Yukarıda fotoğrafı bulunan kule Topkapı Sarayı’nın en yüksek yapısı olup 45 metre yüksekliğindedir. İstanbul’un her tarafından görülen bu kule Osmanlı İmparatorluğu’nun yüksekliğini ve görkemini temsil ederdi.
Bu kulenin altındaki oda Kubbealtı olarak adlandırılır. Kubbealtı Osmanlı Devleti’nde bakanlar kurulunun toplandığı odadır ve devlet buradan yönetilirdi.
Yukarıdaki paragrafta hakkında bilgi verilen kule aşağıdaki şıklardan hangisinde verilmiştir?
A)Adalet Kulesi B) Beyazıt Kulesi
C)Galata Kulesi D)Tophane Saat Kulesi
Cevap anahtarı: 1)a 2)d 3)b 4)a 5)b 6)c 7)d 8)a 9)c 10)a