arkeoloji gezi

Gezi öncesi ön bilgilendirme çalışmasıyla, uygulama gezisiyle, eğlenerek, yaşayarak öğrenmesiyle, görülen mekan ve eserleri çizimleriyle gerçek eğitim tam da bu.

Bugün 5/B sınıfıyla “Müzecilik tarihimiz ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri” konulu gezimizi gerçekleştirdik. Amacımız henüz 10 yaşına yeni basmış öğrencilerimizi müze nedir, nasıl bir şeydir, bizim tarihimizde ilk müzecilik faaliyetlerimiz nasıl ve nerede, hangi mekanları kullanarak başlamıştır gibi soruların yanıtlarıyla donatmaktı. Sadece bu kadarla da sınırlı değildi aslında. Müzede nasıl davranılır? Müze nasıl gezilir? Müze gezisi öncesi ne tür çalışmalar yapılmalıdır gibi soruların yanıtlarını da öğrencilere sunmaktı.

İlk gezi noktamız Topkapı Sarayı’nın 1. avlusunda bulunan Aya İrini Müzesi’ydi.  Çünkü o zamanlar silah deposu olarak kullanılan bu eski Bizans kilisesi, ilk müzecilik faaliyetimiz olarak kabul edilen eski silah koleksiyonlarının sergilendiği mekan olma özelliğini taşıyordu.

Sonraki istikametimiz İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ydi. Bu müzeleri oluşum sıralarına göre gezdik. İlk önce Çinili Köşk Müzesi, sonra Arkeoloji Müzesi ve sonunda Eski Şark Eserleri Müzesi. Bu müzelerin oluşum aşamalarından bahsettik, sergilenen eserleri etüt ettik. Ve tabiki bizde müzeciliğin kurucusu sayılan Osman Hamdi Bey’in hayat hikayesinden bahsetmeyi de ihmal etmedik.

Son gezi noktamız Gülhane Parkı’ydı. Müze gezimize Gülhane Parkı’nı dahil etmemizin nedeni parkın içinde bulunan tarihi yapıları gezerek parkın tarihini anlamak, parkta bulunan papağanları, gri balıkçılları izleyerek eğlenmek ve Gotlar Sütunu’nun yanına gidip çimlere uzanarak gezi de gördüğümüz mekan ve eserleri Görsel Sanatlar Öğretmenimiz Fatma Sima Kılıç’ın rehberliğinde resmetmekti.

.gotlar sütunu 2 gotlar sütunu 1

Çimlere uzanarak gezinin finali olarak düşündüğümüz resim çalışması keyifliydi. Öğrencilerimiz kendi gözlerinden kendi kalemleriyle, gezide ilgilerini çeken mekan ve eserlerin resimlerini yaptılar. Öyle şeyler çizdiler ki itiraf edeyim bir çok zaman güldüm. Kahkaha bile attığım zamanlar olmuştur. Hatta bazı eserleri tanıyamadım bile. Ama güzel çizmişlerdi hepsine kocaman bir bravo. Aşağıdaki video bu çizim esnasını yansıtıyor.

Bu çalışma, Sosyal Bilgiler dersinin esas amaçlarından biri olan bulunduğumuz çevrenin tarihi ve kültürel değerini kavrama amacı ile Görsel Sanatlar dersinin müze eğitimi konusunu birleştiren, iki disiplin arasında birbirini besleyen, destekleyen bir çalışma olarak düşünüldü. Bu minvalde haftaya Görsel Sanatlar dersinde geziye katılan bu öğrencilerimiz bir kil çalışması yapacaklar. Bu çalışmada öğrenciler Arkeoloji Müzeleri’nde gördükleri çivi yazılı kil tabletleri sınıflarında yapacaklar. Çivi yazılarının harfleri günümüz Türkçe’sinde hangi harflere denk geliyorsa o harfleri kullanarak adlarını yazacaklar. Böylece gezimiz etkisini, içeriğini, zenginliğini daha da arttırmış olacak. Çalışmanın detayları yine bu websitede yayınlanacaktır.

Unutmadan gezi öncesi sınıfta, 2 ders saatimi ayırarak gezeceğimiz mekanlara dair 25 karttan oluşan bir gezi ön hazırlık çalışması yaptım. Bu kartlar göreceğimiz tarihi yapının bir fotoğrafından ve  kısa bir bilgiden oluşuyordu. Bu çalışma sayesinde bir çok öğrenci gezi sırasında tarihi yapıyı görünce, hocam dediler bu yapının adı şudur. Hatta ilk kez gördükleri eserler hakkında birkaç bilgi bile söylediler.

Ve son olarak gezi sonrasında kendi dersimden bir saat ayırarak  bir değerlendirme çalışması yapacağım. Gezide gördüğümüz mekan ve eserlere dair 10 soruluk bir test hazırlayacağım. Her soru 10 puan olacak bakalım sınıf ortalama olarak kaç puan almış ve gezide sunulan bilgiler öğrencilerin akıllarında ne kadar kalmış.

Ve öğrencilerimizden birinin çizdiği İskender Lahdi.

arkeoloji gezisi 2

Gezimize dair diğer fotoğraflar:

Bu yaziya 5 yorum yapilmis.

  • Hocam süper çıkmsız ben egemen

  • hocam video zaman aşımına uğradı diyor.

  • hocam vidioyu göremiyorum

  • Tebrikler! Özellikle de tüm projelerinizi disiplinlerarası planlayarak her konunun içeriğini daha da zenginleştirdiğiniz için.

    Acaba Coğrafya, Tarih, Biyoloji veya Geometri gibi başka dersler de projenize nasıl entegre edilebilir?

    Meral Akkent
    İstanbul Kadın Müzesi
    http://www.istanbulkadinmuzesi.org

    • Teşekkürler.

      Evet, o disiplinler rahatlıkla İstanbul’un tarihi ve doğal kimliği ile bütünleştirilebilir.Yeterki İstanbul’u ve disiplinlerarası ilişkiyi düşünen, dert eden bir irade olsun. Mesela Görsel Sanatlar Öğretmenimiz Fatma Sima Kılıç ile bu müze çalışmasını farklı bir boyuta taşıyoruz. Ayasofya ve Büyük Saray Mozaik Müzesi’ni gezeceğiz. Bu gezi esnasında ilgili yapıların ve çevrenin tarihini öğreneceğiz ama Bizans’ın mozaiklerine özel bir önem vereceğiz.Bizasn’ın mozaiklerini inceleyeceğiz. Hangi tarihsel dönemin ürünüler, nasıl yapılıyorlar, hangi konuları resmediyorlar gibi soruların yanıtlarını arayacağız. Çünkü öğrencilerimiz bu müze gezisini sınıflarına taşıyacaklar ve beğendikleri mozaikleri sınıflarında bir mozaik çalışması gerçekleştirerek yapacaklar. Sonrasında minik bir sergi açacağız.Bakalım Bizans’ın mozaikleri öğrencilerin gözünden nasıl görünüyormuş.

Yorum yapmak istermisiniz?

RSS yapılandırılmış değil.

———————————————————–

————————————————————

———————————————————-

———————————————————-

———————————————————

———————————————————

———————————————————

——————————————————–

————————————————————

——————————————————–

———————————————————

———————————————————–

——————————————————-

———————————————————–

E-mail adresinizi yazın

yeni yazılar posta adresinize gönderilsin
(E-posta adresinize gönderilen linki tıklamayı unutmayın)

——————————————————–

————————————————————

YAZI ETİKETLERİ

———————————————————-

———————————————————–

Yazıların ve fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

————————————————————–

Bu sitede emeğe saygı esastır