web analytics

istanbul dersi 22

İlköğretim tadında, çocuk tadında bir İstanbul için bu yazının gereği yapılır.

İstanbul’da yaşayan ilköğretim çağındaki çocuklarda kent bilinci oluşturmayı ve yaşadıkları kente dair aidiyet duygusu  geliştirmeyi amaçlayan İstanbul dersi 2011-2012 eğitim öğretim döneminde başlayarak ilköğretim okullarında okutulmaya başlandı. Haftada bir saat olarak okutulan ders serbest etkinlik saatlerinde 3. 4 ve 5. sınıflarda okutuluyor.

İstanbul Dersi’nin diğer derslerden farkı, ders müfredatının şehrin kendisinin olması. Kentin kendisi, hayatın kendisi dersin kendisi yani. Sınıf içinde yapılan aktivitelerde bulmacasıyla olsun, labirentiyle olsun, soru-yanıtları ve hikayeleriyle olsun İstanbul’la dolu.

Mesela bir hikaye Yedi Tepeli İstanbul adını taşıyor. Bu hikayede 5. sınıfı geçen Fatih yaz tatili dolayısıyla İstanbul’da yaşayan dedesinin yanına gidiyor. Dedesi, Fatih’e 7 gün boyunca İstanbul’u beraber gezme sözü veriyor. Fatih, dedesine neden 7 gün diye sorunca dedesi ” Çünkü İstanbul 7 tepe üzerine kurulu bir kenttir” diye karşılık veriyor. O gün kahvaltıdan sonra ilk işleri birinci tepe olan Topkapı Sarayı Tepesi‘ni gezmek oluyor. Birinci tepede Topkapı Sarayı, Sultanahmet Cami, Ayasofya, Yerebatan Sarrnıcı’nı geziyorlar.İkinci gün ikinci tepe olan Çemberlitaş Tepesi‘ne gidiyorlar. Burada da Çemberlitaş Sütunu’nu ve Nuruosmaniye Cami’yi geziyorlar. Üçüncü gün ise üçüncü tepe olan Beyazıt Tepesi‘ni  geziyorlar. Burada Beyazıt Kulesi ve Süleymaniye Cami’yi geziyorlar. Dördüncü gün dördüncü tepe olan Fatih Tepesi‘ni ve Fatih Cami’yi geziyorlar. Beşinci gün beşinci tepe olan Yavuz Selim Tepesi‘ni ve tepe üzerinde bulunan Yavuz Selim Cami’yi ve Fethiye Müzesi’ni geziyorlar. Altıncı günse Edirnekapı Tepesi‘ne gidiyorlar. Orada da Mihrimah Sultan Cami ve Kariye Müzesi’ni geziyorlar. O gün dönüş yolunda Fatih dedesine yarın nereyi gezeceğiz dedeciğim diye soruyor. Dedesi de yaşadığımız semtte  gezeceğiz diyor. Ama dedeciğim diyor Fatih, yedinci tepeyi gezmedik daha. Dede, biz diyor Kocamustafa Paşa’da yaşıyoruz. Orası İstanbul’un yedinci teepsidir. Kocamustafa Paşa Tepesi‘dir.

Bu hikayenin sonunda bir harita etkinliği var. Çocuklar bu harita üzerinde kentin yedi tepesinde bulunan  anıtları işaretliyorlar. Sadece bu tepelerin kaç tane olduğunu, ve üzerlerinde hangi anıtların bulunduğunu bilmeyen milyonlarca İstanbullu olduğunu düşünürsek bu ders İstanbul kültürü açısından muazzam bir öneme sahiptir.

Bu etkinlik İstanbul Dersi ders kitabındaki labirentlerden bulmacalara, boşluk doldurmacalardan öykü okumalarına, şiirlerden müziklere kadar onlarca etkinlikten sadece biri.

Derste toplam dokuz ünite var. Ünitelerin adları ise İstanbul’u tanıyorum, İstanbul’un dünü bugünü yarını, Adım adım İstanbul, İstanbul benim okulum, Sayfa Sayfa İstanbul, İstanbul’da alışveriş, Kültür ve sanatın başkenti İstanbul, İstanbul’da yaşıyorum, Yaşayan İstanbul

İstanbul Dersi kitapları hem öğrenci ders kitabı hem de Öğretmen ders kitabı olarak düzenlenmiş. Oysa bu ikisi yetmez bir veli ders kitabına da ihtiyaç var. Velisi de etkinlik yapsın, öğrensin ve çocuğuna öğretsin.

Her zamanki gibi iş  öğretmende bitiyor. Öğretmeni İstanbul’u çok iyi bilmeli ki öğrencilerine de iyi anlatabilsin, iyi aktarabilsin ve iyi gezdirebilsin. İstanbul’un ruhunu öğrencisinin ruhunu üfleyebilsin.

Üsküdar’da bir ilköğretim okulunda Sosyal Bilgiler Öğretmenliği yapmam ve İstanbul’a dair özel bir ilgim olmam vesilesiyle bu dersi işlerken ne kadar keyif aldığımı anlatmama bilmem gerek var mı? Ders su gibi değil sudan da öte ışık hızıyla geçiyor desem  inanır mısınız?  Aşağıda 5. sınıf öğrencilerimle İstanbul Dersi’ni işlerken cep telefonuyla çekmiş olduğum birkaç fotoğraf var. O gün İstanbul’un semtlerine dair bulmaca çözmüştük, yukarıda bahsettiğim Yedi Tepeli İstanbul etkinliğini yapmıştık. Her zaman ki gibi ders ışık hızıyla  geçmişti.

Fotoğrafların altında ise İstanbul Dersi öğrenci ve öğretmen kitaplarını E-kitap olarak indirebileceğiniz İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait bir link var. Bu linki tıkladığınızda İstanbul Dersi’nin 3. 4 ve 5. sınıf kitaplarını bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz. Bu kitapların çıktılarını alıp öykülerini okuyabilir, etkinliklerini yapabilirsiniz. Yaşınız kaç olursa olsun İstanbul’a dair epeyce bilgi  öğrenebileceğinize dair % 100 garanti veriyorum. Vakit ayırın derim. İlköğretim tadında, çocuk tadında bir İstanbul için…

Öğrencilerime uyguladığım gezi ve eğitim odaklı diğer İstanbul çalışmalarım için tıklayın: https://www.biristanbulhayali.com/category/istanbul-gezileri

İstanbul Dersi ders kitaplarını e-kitap olarak indirebilmek için TIKLAYIN

Yorum yapmak istermisiniz?

RSS yapılandırılmış değil.

———————————————————–

————————————————————

———————————————————-

———————————————————-

———————————————————

———————————————————

———————————————————

——————————————————–

————————————————————

——————————————————–

———————————————————

———————————————————–

——————————————————-

———————————————————–

E-mail adresinizi yazın

yeni yazılar posta adresinize gönderilsin
(E-posta adresinize gönderilen linki tıklamayı unutmayın)

——————————————————–

————————————————————

YAZI ETİKETLERİ

———————————————————-

———————————————————–

Yazıların ve fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

————————————————————–

Bu sitede emeğe saygı esastır