Mimar Sinan. İstanbul’a sülietini kazandıran, deyim yerindeyse nakış nakış dokuyan adam. İstanbul bu kadar etkileyiciyse kuşkusuz en büyük pay Mimar Sinan’ın ya da adlandırıldığı gibi Koca Sinan‘ın.
Her yerde var İstanbul’da Sinan. Kâh Üsküdar yamaçlarında kâh Haliç sırtlarında kâh Boğzaiçi’nde kah merkep bağırtacak kadar dik yokuşlarda. Ama bir yerde yok gibidir Sinan: İstiklal Caddesi’nde.
Tabi o zaman İstiklal diye bir yer yok. Pera var ve bağlarıyla meşhur. Meşhur Pera Bağları.
Koca Sinan 1588’de öldükten yaklaşık 10 yıl sonra Galata Sarayı ağası Hüseyin Ağa bir cami yaptırır, Pera Bağları’nın orta yerine. Küçük ve kubbeli bir camidir bu. Zamanla herşey gibi camide epey aşınır yıpranır. 1834’de 2.Mahmut camiyi ciddi bir onarımdan geçirir. Talihsizliğe bakın ki cami onarım gördükten kısa bir zaman sonra büyük bir yangın geçirir. Haliyle cami yeniden bir onarımdan geçer.
Öyle ki Hüseyin Ağa’nın yaptırdığı camiden, orjinal olarak sadece mihrabı ve minaresi kalmıştır.
Geri kalanları derleme, toplamadır. Halıları Isparta’dan, mermer havuzu ve fıskiyesi Eyüp’teki bir tekkeden, çinileri Kütahya’dan, avlusunda bulunan şadırvan da Mimar Sinan’ın yaptığı bir camiden getirilir. Yani hiç yok gibi gözüken İstiklal Caddesinde de aslında vardır Koca Sinan.
Aklınıza şu soru gelebilir. Koca Sinan’ın yaptırdığı camide şadırvana ihtiyaç yokmuydu da bu camiye getirdiler. Vardı tabiki de. Ama Sinan’ın camisi ortalıklarda yoktu. Çünkü yıkmışlardı.
Not: Ağa Cami, İstiklal Caddesi’nde Rumeli Han’ın hemen yanında bulunmaktadır.
“Beyoğlu rehberi.” « İFT says:
[…] Biraz daha yürüdüğünüzde Ağa Camii’yi göreceksiniz.Bu cami İstiklal Caddesi’nin tek müslüman yapısıdır.Ve biraz da trajik bir tarihi vardır.Meraklısına duyrulur. Mimar Sinan’ın İstiklal Caddesine değen bir eli var.http://www.biristanbulhayali.com/koca-sinanin-istiklal-caddesine-degen-mutevazi-eli […]