Galata Sarayı. Birbirinden uzak bu iki sözcük, ilkönce yanyana gelivermiş sonrasında I’sı düşüvermiş ve olmuş paşalar gibi Galatasaray.
Kelimenin serüveni 1490’lı yıllar da padişah 2. Bayezid’la başlar.
2 .Bayezid, Galata sırtlarında Topkapı Sarayı’na bağlı bir mektep yaptırır. Mektebin adı Galata Saray-ı Hümayun Mektebi’dir. Mektebe fiziği düzgün, yetenekli ve zeki olan öğrenciler bizzat padişahın huzurunda yapılan bir seçimle alınırlar.
Seçilmiş 40-50 kişiden bahsetmiyoruz. Üç koğuşu vardır mektebin. Ve koğuşların her biri 200 kişiliktir. Koğuşları, darüşşifası ve hamamıyla oldukça büyük bir komplekstir.
Bu mektepte öğrenim gören öğrenciler, eğitimini tamamladıktan sonra Topkapı Sarayı’na gidecekler eğitimine burada devam edeceklerdir. Sonrasında da ya devlet adamı ya da sanatçı olurlar.
1868 yılında Galata Saray-ı Hümayun Mektebinin yerine Galata Saray-ı Mektebi Sultani açılır. Zamanla bu mektebe Galatasaray Mektebi derler.
Lisenin adı da mekanın adı da böylece kalır.
Yilmaz Gursoy says:
Harika bir site hazirlamissiniz. Cok ama cok emek vermissiniz. Sag olun, var olun.
Avustralya’da yasiyoruz. Aslen Istanbullu degiliz ama dunyanin en guzel sehri olduguna inaniyoruz. Her yil gelip birkac gun kaliriz. Beyoglu’nun bilmedigimiz yonlerini dile getirdiginiz icin size minnettariz.
Birkac yil once geldigimizde Galatasaray’i gezmek istemistik ama kapidaki gorevli “yasah” deyip bizi iceri birakmamisti. Genc kizlarima da Turkiye ve Istanbul sevgisini asiladim ama bu tip engellerle karsilasinca bu gayretimde zorlaniyorum.
Ramazan Bedük says:
Güzel yorumunuz için teşekkürler. Haklısınız. Bu kentte “yassah hemşerim” zihniyeti ne yazık ki her yerde var. Bu da insanı kenttten soğutuyor. Kimin tarihini kimden koruyorlar.
“Beyoğlu rehberi.” « İFT says:
[…] Bu arada, Çiçek Pasajı’nın ordan güzel bir çiçek almayı ihmal etme. Aslında çiçeği heryerden alabilirsin de, Çiçek Pasajı’nın ordan alman hani senin için daha iyi. Yanından geçip gittiğin mekanın hakkını ver yani. Ve geldik Galatasaray Meydanı’na. Meydana adını veren lisenin kapısı gerçekten büyüleyici. Galatasaray, bir semt olan Galata’nın sırtlarında kurulan Saray anlamına geliyor. İsimin hikayesinin hafif detayı için şuraya bak istersen: http://www.biristanbulhayali.com/galata-sarayi […]
şükran çınar says:
Her zaman gezip gördüğümüz yerlerin özgeçmişleri hakkında bizleri bilgilendirmeniz çok güzelBu nedenle sizleri kutluyor başarılarınızın devamını diliyorum. Teşekkürler, saygılar….ŞÜKRAN
Kursat Pekun says:
Yazilarinizi cok begeniyorum fakat Turkiye ve Istanbuldaki tarihi eserlere cok duskun arkadaslarima gonderebilmem icin ingilizce tercume tusuna bastigimda hicbir faaliyet yok, zannedersem linkiniz calismiyor, uyarmak istedim.
Ramazan Bedük says:
Öncelikle uyarın için teşekkürler…Ben çevirici çalışıyor diye biliyordum, dediğin gibi çalışmıyormuş. Problemi düzelttim.