web analytics

Osmanlı’nın İstanbul’da kaç tarihi sarayı vardır sorusuna kaç kişi net bir rakam söyleyebilir? Ama bizim öğrencilerimiz söyleyecekler.

Peki, Osmanlı’nın İstanbul’daki tarihi saraylarının adları nelerdir sorusunu kaç kişi tek tek sayarak yanıtlayabilir? Ama bizim öğrencilerimiz yanıtlayacaklar.

Ve dahası var. Bu saraylar hangi semtlerdedir? Osmanlı bu sarayları nasıl kullandı? Saray nedir kasır nedir? İkisinin birbirinden farkları nelerdir? Osmanlı’da saray kültürü nasıl bir şeydir? Saraylarda neler kullanıldı? Ve saraylar hangi tarihi kararlara ev sahipliği yaptılar? Sarayların mimari yapıları nasıldır? Ve neden böyledirler? Neden birden fazla saray var? Ve neden aynı değiller? Soruların listesi uzar gider…

Osmanlı’nın saray kültürü dünyasını bu dönem gerçekleştireceğimiz bu projeyle beraber tanıyacak ve anlayacağız. Ve henüz 6. sınıfta, 11 yaşında olan öğrencilerimizin bu soruların yanıtlarını anlamalarını kelimenin tam anlamıyla “muazzam” buluyorum. Ramazan, eğitim nedir derseniz, “budur” derim.

Bu projeyi Türkçe öğretmenimiz Gökhan Öztorun ve 6. sınıftan seçtiğimiz 16 öğrenci ile beraber gerçekleştireceğiz. Kendisi bir drama eğitmeni olan Gökhan Öztorun saraylara uygun drama atölyeleri programlayacak. Programlanan bu dramalarla beraber saray gezilerimiz daha eğlenceli geçecek ve yaparak, yaşayarak öğreneceğiz. Öğrencilerimizle bir dizi gezi ve eğitim çalışmasının ardından bir saatlik “Osmanlı’nın tarihi sarayları” konulu sohbet gerçekleştireceğiz. Sohbet kaydı yine bu blogda yayınlanacak.

Çocuklarla Osmanlı’nın tarihi sarayları sohbetleri projesi üç aşamadan oluşuyor:

1. Aşama (Gezi aşaması): İstanbul’da Osmanlı’dan kalan 12 tarihi saray bulunuyor. Bunlar Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı,  Yıldız Sarayı, Çırağan Sarayı, Aynalıkavak Kasrı, Küçüksu Kasrı, Beykoz Kasrı, Tophane Kasrı, Ihlamur Kasırları, Maslak Kasırları ve Şale Köşkü. Bu sarayları Çırağan Sarayı hariç üç ayrı gezide tek tek gezeceğiz.

2. Aşama (Araştırma aşaması): Her bir geziden sonra proje grubuna gezilen saraylarla ilgili araştırma ödevleri ve benin hazırlamış olduğum, kendi seviyelerine göre hazırlanmış dökümanları vereceğiz. Bu şekilde bilgilerimiz daha detaylı ve kalıcı hale gelecek.

3. Aşama (Sohbet aşaması): Bu aşamada bütün gezilerimizde ve araştırmalarımızda öğrendiğimiz bilgileri beraber konuşacak, Osmanlı’nın saray kültürü dünyasını masaya yatıracak, keyifli bir sohbet edeceğiz.

Ve projenin özü:

Osmanlı’yı anlamak onu ilk önce yapıtları üzerinden anlamaktır. Eserleri üzerinden tanımaktır. Bu projenin ana gayesi de budur zaten: Osmanlı’yı anlamak.

Muhabbetle…

Bu yaziya 1 yorum yapilmis.

  • Tanıtım, öğretim açısından şahane bir proje

Yorum yapmak istermisiniz?

RSS yapılandırılmış değil.

———————————————————–

————————————————————

———————————————————-

———————————————————-

———————————————————

———————————————————

———————————————————

——————————————————–

————————————————————

——————————————————–

———————————————————

———————————————————–

——————————————————-

———————————————————–

E-mail adresinizi yazın

yeni yazılar posta adresinize gönderilsin
(E-posta adresinize gönderilen linki tıklamayı unutmayın)

——————————————————–

————————————————————

YAZI ETİKETLERİ

———————————————————-

———————————————————–

Yazıların ve fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

————————————————————–

Bu sitede emeğe saygı esastır